BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
ORY-KG Koordinatörlüğü

 

ORY100 DERSİ EĞİTİMİ ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ÜNİVERSİTE HAYATINA GİRİŞ EĞİTİM-ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

Amaç

Madde 1-Bu Yönergenin amacı, Ory-Kg Koordinatörlüğü tarafından yürütülecek olan ORY100 Üniversite Hayatına Giriş dersinin işleyiş, takip, puan toplama ve notlandırma esaslarını düzenlemektir.

Dayanak

Madde 2-Bu yönerge 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu 12. maddesi (a) bendi ve Başkent Üniversitesi'nin ilgili eğitim- öğretim mevzuatına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 3-Bu yönergede geçen:

a) ORY Koordinatörü: ORY100 Üniversite Hayatına Giriş dersinin koordinasyonunu yürüten öğretim elemanını,

b) Koordinatörlük: ORY100 Üniversite Hayatına Giriş dersinin üniversite genelinde işleyiş, takip, puan toplama ve notlandırma esaslarını düzenleyen ve koordinasyonu sağlayan birimi,

c) BUOBS: Başkent Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sistemini ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM EĞİTİM

ORY100 dersinin kapsamı ve kredisi

Madde 4- ORY100 Üniversite Hayatına Giriş Dersi, yeni kayıt yaptıran ön lisans ve lisans öğrencilerinin Başkent Üniversitesi?ni, üniversite hayatını sosyal-kültürel-akademik yönleriyle daha iyi tanıması ve öğrencilerin üniversite yaşamına uyum sağlaması konularını içerir. Bu ders kapsamında yer alacak konular üniversite hayatının değişen istek ve talepleri dikkate alınarak her akademik yılın başında, Koordinatörlüğün bir organı olan ve Rektör Yardımcısı, ORY 100 Koordinatörü, SKS Daire Başkanı, BU-KİK Koordinatörü ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanından oluşan Program Belirleme Komisyonu tarafından belirlenerek Koordinatörlük tarafından Rektörlüğün onayına sunulur.

Madde 5- ORY100 Üniversite Hayatına Giriş dersi 1 kredi/1 AKTS kredisi olan ve zorunlu kayıt bir derstir. Üniversiteye yeni kayıt yaptıran ve ders kataloğunda yer alan tüm lisans ve ön lisans öğrencilerinin güz dönemi başında bu dersi almaları gerekir. ORY100 dersinden başarılı olamayan öğrenci Başkent Üniversitesi'nden mezun olamaz. Ayrıca bu durumlar dışındaki öğrencilerin mezuniyette bir sorun yaşamaması için; öğrencilerin ve danışmanlarının öğrencinin tabi olduğu kataloğu da göz önünde bulundurması gerekir.

ORY100 dersinin işlenişi

Madde 6- ORY100 Üniversite Hayatına Giriş dersiyle ilgili tüm esaslar her akademik yılın başında Koordinatörlük tarafından yeni kayıt yaptıran öğrencilere duyurulur. ORY100 dersinin işlenişi, katılım takip ve altyapı hazırlığını Başkent Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Başkent Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (BUZEM) yürütür.

Madde 7- ORY100 Üniversite Hayatına Giriş dersi her akademik güz ve bahar döneminde yeni başlayan öğrenciler okul açılmadan önceki 2-3 günde online ya da yüz yüze eğitim modeli ile yapılır. Öğrenciler bu günlerde ORY100 dersini takip eder, varsa bölüm dersleri devamından muaf tutulur.

Madde 8. Tüm fakülte/MYO, ikinci öğretim ve yabancı uyruklu öğrencilerin şubeleri ve alacakları seminerler önceden belirlenir. Şube programları üniversite web sayfasından, sosyal medya hesaplarından duyurulur.

Madde 9- Öğrenciler ORY100 dersi ve etkinliklere katılım durumlarını koordinatörlük web sayfasından takip edebilir.

ORY100 dersinin notlandırılması

Madde 10- Notlandırma seminerlere katılım sayısına göre puanlar dikkate alınarak yapılır. Öğrencilere katıldıkları seminerlerden alınan toplam puana göre, aşağıda yer alan tabloda belirtildiği harf notlarından birisi başarı notu olarak ORY100 Koordinatörü tarafından belirlenir.

Tablo 1. Puanlama ve harf notu tablosu

Etkinlik Sayısı

Etkinlik Puan

Harf Notu

Not(100 Puan üzerinden)

Katsayı

5

20

A

95-100

4,0

4

16

A-

90-94

3,7

3

12

B+

85-89

3,3

2

8

B

80-84

3,0

1

4

C+

74-79

2,7

Devamsızlık

0

F2

0-73

0

 

ORY100 dersinin değerlendirilmesi

Madde 11- F2 alan öğrenciler dersten başarısız olur. ORY 100 dersi genel not ortalamasını yükseltmek için tekrar alınamaz. Başarısız olan öğrencilerin izleyen döneminde dersi tekrar almaları gerekir.

Madde 12- Ders tekrarlandığında bir önceki dönem alınmış puanlar silinir, yeniden seminere devam ederek puan süreci işlenir. Madde 13- Koordinatörlük öğrencilerin harf notu belirler ve harf notlarının girişini yapar. Dersten alınan harf notu, öğrencilerin dersi aldıkları akademik dönemde not dökümüne (transkript) yazılır.

Madde 14- Bu ders için maddi hata itiraz süreci diğer derslerde olduğu gibi işlenir.

Derse Kayıt

Madde 15- Başkent Üniversiteleri öğrencileri ORY100 Üniversite Hayatına Giriş dersini, BUOBS'tan fakülteleri ile eşleşen şube olarak seçmeleri gerekir. Ders seçim ve kayıt işlemlerinin sorumluluğu öğrencide olup Koordinatörlüğün bu süreci izleme sorumluluğu bulunmamaktadır.

Madde 16- Kayıt döneminde BUOBS'da dersi seçmeyen, ancak programa katılım sağlayan öğrencilerin, ekle-sil döneminde mutlaka dersi eklemeleri gerekir.

Madde 17- Geç kayıt (ek yerleştirme, DGS, ara dönem yatay geçiş, mazeret nedeniyle geç kayıt, zorunlu yabancı dil hazırlık sınıflarında başarısız olup Türkçe öğretim yapan programlara yerleşen, yabancı uyruklu öğrenci, vb.) ya da ders seçememe gibi durumlarda bu ders ertesi dönemde alınır.

Madde 18- Yabancı uyruklu öğrenciler ve %100 İngilizce eğitim alacak öğrenciler tercihlerine göre güz dönemi başındaki Türkçe anlatım dili olan fakülteleri ile eşleşen yüzyüze şubeyi ya da online İngilizce anlatımlı şube seçerek dersi takip edebilirler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM DİĞER HÜKÜMLER

Madde 19- Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ve Başkent Üniversitesi'nin ilgili eğitim-öğretim mevzuatı uyarınca işlem yapılır.

Yürürlük

Madde 20- Bu yönerge 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz dönemi başında yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 21- Bu yönerge hükümlerini Başkent Üniversitesi Rektörü yürütür.

Ek1: ORY 100- DERSİ SEÇİLMESİ GEREKEN FAKÜLTE/MYO ŞUBELERİ LİSTESİ

1.ŞUBE: DEVLET KONSERVATUVARI

2. ŞUBE: DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

3. ŞUBE: ECZACILIK FAKÜLTESİ

4.ŞUBE: EĞİTİM FAKÜLTESİ

5. ŞUBE: FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ

6. ŞUBE: GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ

7. ŞUBE: HUKUK FAKÜLTESİ

8. ŞUBE: İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

9. ŞUBE: İLETİŞİM FAKÜLTESİ

10.ŞUBE: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 

11. ŞUBE: SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

12. ŞUBE: TIP FAKÜLTESİ

13. ŞUBE: TİCARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

14.ŞUBE: SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

15.ŞUBE: SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

16.ŞUBE: TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

17. ŞUBE: KAHRAMANKAZAN MESLEK YÜKSEKOKULU

18. ŞUBE: ANADOLU OSB MESLEK YÜKSEKOKULU

19. ŞUBE: 2. ÖĞRETİM PROGRAMLARI

20. ŞUBE: ADANA SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

21.ŞUBE: KONYA SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

22.ŞUBE: ONLİNE ŞUBE (TÜM ÖĞRENCİLERE AÇIK)

23.GROUP: INTERNATIONAL STUDENTS (ONLINE)